Fons Grup Lesbianes Feministes de Ca la Dona (GLF)

 

El Grup de Lesbianes Feministes de Ca la Dona (GLF) va ser un grup de debat i d’activisme polític que es va presentar públicament el febrer de 1987, durant la celebració de la I Setmana de Lesbianes de Barcelona. Va estar actiu fins l’any 2002. L’objectiu del grup era fer visibles les reivindicacions de les dones lesbianes des de dins del moviment feminista, on havien participat activament des dels seus inicis, però on l’activisme lèsbic tenia una projecció pública que consideraven insuficient. També valoraven que dins del moviment LGTBIQ predominaven les demandes dels grups masculins.

Durant quinze anys el grup va realitzar accions de denúncia de lleis, normes discriminatòries i declaracions homòfobes fetes des d’instàncies institucionals. També va tenir una presència activa en congressos, jornades, seminaris i debats, tant d’abast català, com europeu i estatal. Va ser important l’acció de sortir de l’armari en el programa televisiu La vida en un xip, de TV3. Altres accions van ser la campanya perquè alguns carrers de la ciutat portessin el nom de dones lesbianes. I, a partir de 1994, es va treballar pel reconeixement de drets per a les parelles del mateix sexe i pel lliure accés a la gestació assistida.
Paral·lelament a l’acció política van crear entorns de lleure acollidors per a les dones lesbianes on realitzar activitats lúdiques (esportives, musicals, festes, maratons cinematogràfiques)

El fons del grup conté la documentació generada per les seves activitats i els materials de divulgació que van crear. Destaquen els fons fotogràfic, la col·lecció completa de revista Tribades (1987-1997), diverses publicacions sobre les seves activitats com Aquí ha estat una lesbiana. Quinze anys d’història, i altres productes com enganxines, xapes, punts de llibres, fulletons.

Podeu consultar el quadre de classificació de la documentació en aquest enllaç.