El dia 14 de juny de 2022, la reunió del club de lectura de l’escola Els ARCS va tenir lloc a Ca la Dona. Es tractava de comentar el llibre de Christine de Pizán, La ciutat de les dames, amb la traductora, Mercè Otero i Vidal, a més de visitar les instal·lacions de l’entitat i de conèixer les activitats del centre.

Va ser una trobada entranyable gràcies a la Mercè, que ens va explicar la història de Ca la Dona des de l’inici dels primers moviments feministes fins al moment actual i el llarg camí que van haver de recórrer per poder gaudir de l’edifici actual.
Ens vam reunir en el lloc més escaient de la casa, la biblioteca, rodejades d’estanteries plenes de llibres, de parets històriques, d’arcs i de rajoles misterioses que a sota contenen les restes antigues de la nostra ciutat.

En el recorregut vam anar descobrint diferents espais: el Centre de Documentació, on es poden trobar llibres i documents del moviment feminista des dels any 70 fins al moment actual; l’espai d’assessorament jurídic; l’infantil; les sales de debat; d’acollida; les dels tallers amb armaris plens de cartells; les de defensa feminista, sempre amb parets embellides per pintures, per detalls artístics…. i, per acabar, el terrat amb una bonica vista i l’hort ecològic.

Ens vam sentir envoltades per unes explicacions i uns espais que transmetien un gran respecte a la diversitat de gènere, a la pau, a la cultura… i d’aquí vam passar a la taula rodona per dialogar sobre el llibre de Christine de Pizán.

Un llibre escrit al s. XV que commou per la defensa de les dones en un moment que no era gaire habitual. L’autora es va educar a la cort francesa i va rebre una educació exquisida que li va permetre dedicar-se professionalment a l’escriptura i desmentir els escrits misògins de l’època.

Amb una al·legoria representada per tres Dames, la Raó, la Rectitud i la Justícia, Christine de Pizán va reconstruint La ciutat de les Dames.

La Mercè Otero ens va anar llegint fragments interessants de la novel·la, tant per l’estil com per la vigència; va respondre les nostres preguntes; vam dialogar i vam anar traient l’entrellat de la novel·la.

Un club de lectura que recordarem amb gran afecte per la bona acollida de la Mercè i per la visita al Centre de Documentació de Ca la Dona.