Enllaços de referència

Biblioteques, centres de documentació i arxius

Biblioteca Fragmentada: Espai virtual que reuneix documents sobre feminismes, les sexualitats dissidents i els estudis queer. Promou projectes com “Memes feministas”.

Bibliothèque Marguerite Durand: Biblioteca fundada el 1932 gràcies a la donació sobre la història de les dones i el feminisme i el gènere que va fer la periodista i militant feminista Marguerite Durand

Directorio del Feminismo en España: És una font d’informació oberta sobre organismes que treballen a l’àmbit del feminisme a Espanya.

Genderhacker: ARCHIVO T vol transitar i projectar un contra-arxiu en línia que tingui en compte les pràctiques artístiques i discursos al voltant de la visibilitat de les identitats sexuals minoritàries en el context espanyol des de la transició fins l’actualitat.

La Fondona: Fons Documental Feminista, LGTB i Queer: Projecte creat a l’entorn de Can Batlló i de la Biblioteca Popular Josep Pons, vol ser una referència pel que fa a continguts relacionats amb els feminismes, les sexualitats, els moviments LGTB i la teoria queer.

Potencia Tortillera: Arxiu documental digitalitzat de l’activisme lèsbic conformat per produccions gràfiques i teòriques, registres fotogràfics i sonors i accions al carrer de diferents moments històrics i múltiples posicions polítiques a Argentina

Red de Centros de Documentación en Derechos de las mujeres en Centroamérica: Xarxa de comunicació i acció de 27 Centres de Documentació d’organitzacions feministes i de dones de Centreamèrica.

Red de Centros de Documentación y Bibliotecas de Mujeres: Xarxa independent creada el 1994. Constituïda per centres d’organismes públics, centres especialitzats, universitats i biblioteques públiques de dones vinculades al moviment feminista. El Centre de Documentació de Ca la Dona en forma part.

The Women’s Library @ LSE: Recull documents sobre la vida de les dones tot posant èmfasis en els canvis socioeconòmics que han experimentat al Regne Unit en els darrers 150 anys.

Transgender Archives: Aquesta biblioteca està especialitzada en la història pionera dels activistes transgènere i es dedica a recopilar documents i publicacions de persones i organitzacions que han treballat en aquest camp.

WWW Virtual Library Women’s History: Recull institucions i organitzacions dedicades a l’història de les dones i a proporcionar enllaços a recursos d’Internet en aquest àmbit. També inclou un llistat de revistes d’estudis de dones.

Llibreries

Llibreria delle donne di Milano: Des de l’any 1975 la llibreria és una realitat política complexa i en moviment. Edita les seves pròpies publicacions i dues revistes trimestrals (Via Dogana i Aspirina). Organitza trobades polítiques i posseeix un fons de textos exhaurits i introbables.

Llibreria Pròleg: Fundada l’any 1991 per Àngels Grases per promoure la literatura de i sobre les dones, i oferir un espai de trobada. Durant aquest anys s’ha convertit en un punt de referència del moviment feminista a Catalunya.

Mujeres&Compañía: La Libreria: Llibreria ambulant, o virtual, especialitzada en llibres de/ sobre/ per / per a /segons les dones. Edita un butlletí que sota el nom de “Cartita” recull les novetats amb un petit comentari. Al febrer de 2016 ha sortit el núm. 140.

Altres recursos

Atria: Institut que promou la igualtat de gènere i els estudis sobre les dones.

Centre Dona i Literatura: Gènere, sexualitats, crítica de la cultura: Fundat per Àngels Carabí i Marta Segarra, començà les seves activitats el 1990 com a Seminari de literatura feta per dones i es consolidà com a Centre el 1994. La seva línia de recerca és l’anàlisi i revisió de les humanitats, de les ciències socials i dels mitjans de comunicació des d’una perspectiva de gènere, raça i orientació sexual.

Dones en xarxa: Associació que fomenta l’ús d’Internet, entre les dones, per tal de reduir la fractura digital de gènere. Entre els seus principals projectes es troben “Femitic”, “La Carla et parla de sexe”, “Còctels & Blocs”, “Dones Emprenedores en Xarxa”, “Dones en Xarxa” i “Dones ciutadanes”.

Drac Màgic: Cultura Audiovisual: Cooperativa que analitza la representació de les dones en els mitjans de comunicació audiovisual i la seva presència en el camp de la realització i la crítica. Promou i genera projectes innovadors a l’entorn dels audiovisuals, l’educació i les dones.

Duoda. Recerca de Dones: Centre de Recerca de la Universitat de Barcelona que ofereix un Màster en Estudis de la Llibertat Femenina. Ha introduït, difós i recreat a Espanya i en alguns llocs d’Amèrica Llatina la política i el pensament de la diferència sexual.

El Periódico Feminista de mujeres en red: Diari digital feminista que ofereix noticies, articles, documents i informes i disposa d’una agenda d’activitats a l’estat espanyol. Fomenta el treball en xarxa, així com l’ús de noves tecnologies.

Filosofia i gènere: Seminari: Són objectius del Seminari recuperar i estudiar la producció filosòfica de les dones. Examinar críticament els pressupòsits de l’hermenèutica filosòfica, intervenir en el debat contemporani sobre la teoria feminista i el paper de la diferència dels sexes en el discurs filosòfic.

Heroína de lo periférico: Blog d’Ana Periférica, activista feminista a les xarxes. En el seu perfil diu: “Me desvío de lo céntrico a lo excéntrico, y viceversa. Transito territorios…tan transgredibles!! Desvarío, disiento y me revuelvo”.

La Bonne: Viver de producció, cocreació i difusió de projectes feministes en el àmbits audiovisual i performàtic. Espai de trobada i creació d’activitats que conceben l’art i la cultura com a eines de transformació social.

La Independent: Agència de noticies amb visió de gènere: Creada l’any 2005 per un grup de dones conscients del paper dels mitjans de comunicació en la difusió i reproducció de models de comportament i la necessitat de pensar i difondre models no discriminatoris i que fomentin la igualtat.

Pikara: Online magazine: Periodisme de qualitat, amb perspectiva de gènere, protagonitzat per persones i històries que rarament apareixen en els mitjans. Tracta tots els temes socials i culturals amb un enfocament diferent, incisiu, inclusiu, compromès, transgressor i “disfruton”.