Pòster inclós a la revista Amazones, 1 (1981)

19 de juliol de 2023

Aquest estiu s’estan duent a terme al Centre de Documentació de Ca la Dona les trobades del grup “Amazonas”, per desenvolupar de manera col·lectiva i participativa el projecte de l’artista Blanca Arias, seleccionat en la convocatòria Art Jove Creació 2023, amb l’acompanyament a càrrec de Julieta Dentone.

“Una amazona és una amant que cavalca” sorgeix, en paraules de l’artista, del desig de remi(s)tificar el món, de reencantar la quotidianitat, de retornar la fabulació especulativa al centre dels discursos revolucionaris. La literatura crítica occidental ha considerat els mites com a relats vinculats a l’exercici del poder per la seva capacitat d’organització simbòlica del món. Així, hem deixat que es perdin en la maquinària cisheteropatriarcal i colonial, anul·ladora de la polisèmia i de la possibilitat que s’autorepresentessin els cossos marcats com a infrahumans.

Però què canviaria si paréssim atenció a les derives feministes ocultes en la història d’Eurídice? Podríem entendre com continua el conflicte amb Medusa? Sabríem reaprendre la mirada amb Cassandra? Què passa quan els monstres s’expliquen a si mateixos?

Molt aviat podrem veure el resultat d’aquest procés creatiu col·lectivitzat que parteix de la recerca de genealogies feministes, la revisó dels mites en clau lesbofeminista i el qüestionament d’imaginaris imposats…


Sessió de treball amb l’artista Blanca Arias, la ceramista Julieta Dentone i activistes de Ca la Dona i del Centre de Documentació